Dag 3 in Praag
Goedemiddag,
Het is vijf uur en heb nog twee uurtjes voor ikvertrek richting het trein station. Dus, genoeg tijd om even een teken van leven te geven. Foto§s online zetten gaat nu even niet lukken, card-reader zit in de backpack. Ik ben vannochtend om 07.30 opgestaan omdat ik voor 09.00 de kamer af moest. Om 09.00 zat ik aan aan het ontbijt en was ik uitgechecked. Ik mocht mijn tas bij de receptie laten staan en dat was erg fijn omdat ik nog een hele dag in Praag had. Op de planning stond de Joodse begraafplaats. Om 10.00 stond ik in de rij en om 11.00 was ik eindelijk aan de beurt om te betalen en naar binnen te mogen. Maar, dat dacht ik, ik mocht helemaal niet naar binnen. Op diverse bordjes rond om de synagoge en bij de ingang van de begraafplaatsstond dat wanneer je jonger dat 26 was je voor 200 kronen naar binnen mocht. Dat is mooi dacht ik, dat scheelt mij omgerekend 4euro. Anders betaalde ik 300kronen.
Maar, de vrouw wilde niet geloven dat ik student was en jonger dan 26. Ik heb mijn Id-kaart laten zien waar mijn geboorte jaar opstaat. En nog, geloof het of niet..... volgens de mevrouw aan de kassa was ik niet jonger dan 26 en moest ik de volle mep betalen anders kwam ik er niet in. En ze zei heel duidelijk, dat ik niet meer haar in discussie hoefde te gaan. Heel apart, en wat ook heel apart was, ik moest bukken, lees IK,... om door een heel klein luikje de vrouw te kunnen zien. Ze was zeg maar verstopt achter een houten burka. Ik vroeg haar waarom ze zich zo verstopte, maar daar werd ze alleen maar bozer van. Het werd een principe kwestie,.. en ik ga dus niet meer betalen terwijl ik minder mag betalen omdat ik 24 ben. Mijn Id-kaart betekende niets, ik moest haar een studentenkaart laten zien. Helaas pindakaas dus. Via een straat iets verder op heb ik via een luikje toch een paar shots kunnen maken van de begraafplaats. Na een rondje door het oude Joodse gedeelte te hebben gelopen ben ik naar het oude stadsplein gegaan. Hier is genoeg te yien en ik heb tijd genoeg om me wat meer in de details te verdiepen.
Ik heb mijn Capitool gepakt enliep richting hetmonumentvan mr. Luxemburg. Zittend op de rand van het monument heb ik gelezen over alle dingen die het plein zo bijzonder maken. Er is een toren met een stenen klok, aan de rand van het plein staan geloof ik 27 kruisen in de tegels. Elk kruis symboliseert een dode. Op die plek zijn namelijk mensen onthoofd en gevierendeeld. Er staat een heel groot prachtig paleis en niet te vergeten, de astronomische klok. Dit is echt een MEGA klok. Elk uur gebeurt er iets speciaals. En nu kan ik vertellen wat. Om 12uur stond ik bij de klok en het aantal toeristen nam toe, het was ongelovelijk druk. Om klokslag 12uur kwamen er allerlei beelden uit twee kleine luikjes die begonnente dansen. Er kraaide een goude haan, een skelet luide de klokken en hoog in de toren waren vrijwilligers die op trompetten speelde. Heel leuk om allemaal te zien.
Na het klokkenspel nog een rondje om het oude stadplein gelopen en weer terug via een andere ingang. Toen begon eindelijk de zonte schijnen. Ik heb een terrasje uitgekozen en heb van mijn laatste kronen een fanta bestelt. Ik vond het zonde om geld over te houden. Op het terras heb ik heerlijk in het zonnetje in mijn persoonlijk dagboekje-schetsboek geschreven over de dingen van gisteren en vandaag.
Mooi verslag meiske. flinke meid hoor, zo helemaal in je eentje.
Fijne treinreis en wie weet zijn in Warschau de mensen wat toeschietelijker.
dat jij er uit ziet als 26 is wel heel onwaarschijnlijk. Ik denk dat de dame hoognodig een bril moet hebben.
XXX
Na, in elke stad zijn hele rare mensen ;)
Hopelijk wel een fanta LIGHT ??? denk aan die calorieen ! Denk er aan dat als je (te) dik wordt we je niet meer terug willen voor de klas !
Haha een principe kwestie. Die heb je op voorhand al verloren in Warschau :) Ze heeft inderdaad een nieuwe bril nodig!